Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα

Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα
The original and only Leaping Bunny - Το μοναδικό σήμα για καθαρές επιχειρήσεις

Wednesday, May 23, 2007

Τι ακριβώς σημαίνει "cruelty-free" επιχείρηση;

Σημαίνει "χωρίς βαναυσότητα σε ζώα". Μόνο που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, όπως θα δείτε παρακάτω.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζώα στον κόσμο υφίστανται οδυνηρά πειράματα για να δοκιμαστούν καλλυντικά, είδη προσωπικής περιποίησης, απορρυπαντικά, αποσμητικά χώρου, καθώς και τα συστατικά τους.

Το 1996 ένας συνασπισμός οργανώσεων για την προστασία των ζώων της Ευρώπης και της Αμερικής δημιούργησε το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα πιστοποίησης επιχειρήσεων που επιτρέπει στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν βαναυσότητα στα συστατικά τους.

Στην Ευρώπη, αυτό το πρόγραμμα πιστοποίησης περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά Πρότυπα (το Humane Cosmetics Standard για τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής περιποίησης, και το Humane Household Products Standard για τα προϊόντα νοικοκυριού). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μόνο Πρότυπο, το Corporate Standard of Compassion for Animals, το οποίο όμως καλύπτει και τα δύο είδη προϊόντων. Στην ουσία πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα: Και τα τρία πρότυπα ζητούν από την επιχείρηση που θέλει να πιστοποιηθεί ως "cruelty-free" τα εξής.

(1) Να έχει σταματήσει να κάνει πειράματα σε ζώα για το τελικό προϊόν.
(2) Να έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα στα προϊόντα της.
(3) Να μην αναθέτει σε άλλες επιχειρήσεις να κάνουν πειράματα σε ζώα για λογαριασμό της.
(4) Να δηλώσει ένα έτος - ένα συγκεκριμένο έτος (το οποίο δεν πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο) - από το οποίο έτος και μετά κανένα από τα προϊόντα της ή τα συστατικά που χρησιμοποιεί δεν έχουν ελεγθεί σε ζώα. Αυτό το συγκεκριμένο έτος είναι το λεγόμενο "fixed cut-off date", δηλ. το έτος από το οποίο και μετά τόσο η επιχείρηση όσο και οι προμηθευτές της είναι "καθαροί". Με απλά λόγια, αν μία επιχείρηση λέει ότι είναι cruelty-free από το 2002 και μετά, αυτό σημαίνει ότι η ίδια η επιχείρηση καθώς και οι προμηθευτές της έχουν σταματήσει τα πειράματα σε ζώα από το 2002. Αν, αντίθετα, μία επιχείρηση εγγυάται ότι "τα συστατικά της δεν έχουν ελεγχθεί σε ζώα κατά τα τελευταία 5 χρόνια", αυτό συνήθως σημαίνει ότι αγοράζει από προμηθευτές που κάνουν σήμερα πειράματα σε ζώα - απλώς η συγκεκριμένη εταιρεία αγοράζει το 2007 τα συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα το 2002, και του χρόνου θα αγοράσει συστατικά που θα έχουν ελεγθεί το 2003, κ.ο.κ, χωρίς στην ουσία να αναλαμβάνει (ούτε αυτή, ούτε οι προμηθευτές της) καμμία σοβαρή δέσμευση για να σταματήσει τη χρήση πειραματόζωων για δοκιμές προϊόντων. Αυτές οι δηλώσεις λέγονται δηλώσεις "μετακινούμενης ημερομηνίας" (movable cut-off date) και είναι εντελώς παραπλανητικές διότι οι επιχειρήσεις που τις κάνουν συνεχίζουν να συντηρούν τον κύκλο της βαναυσότητας. H βαναυσότητα δεν παύει να είναι βαναυσότητα, είτε γίνεται σήμερα, είτε έγινε το 2002. Οι επιχειρήσεις που ψωνίζουν τώρα κάτι που ελέγθηκε 5 χρόνια πριν δεν έχουν κάνει τίποτε για να σταματήσει ο κύκλος των πειραμάτων στα ζώα, και δεν αξίζουν τα χρήματά μας.

Κάθε επιχείρηση, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα και να πιστοποιηθεί, υφίσταται έναν ανεξάρτητο έλεγχο στα βιβλία και τις διαδικασίες της. Ο έλεγχος αυτός γίνεται και σε όλους τους προμηθευτές της, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση που πιστοποιείται πράγματι ακολουθεί τα αυστηρά κριτήρια τα οποία ορίζονται στο Πρότυπο. Οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα Leaping Bunny στις συσκευασίες τους.

Σημείωση: Τα προϊόντα νοικοκυριού (household products) περιλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα προϊόντων: χλωρίνη, απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα για το γυάλισμα των επίπλων, αποσμητικά χώρου, κ.λπ.

Πηγές:
BUAV
CCIC

Ευχαριστίες:
ΛΚ

No comments:

Non-greek speakers

Please visit this site. Thank you.