Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα

Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα
The original and only Leaping Bunny - Το μοναδικό σήμα για καθαρές επιχειρήσεις

Friday, June 8, 2007

Ελληνικές εταιρείες που ΔΕΝ είναι cruelty-free (δηλ. δεν ακολουθούν το πρότυπο leaping bunny)

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις είναι cruelty-free;

Οι παρακάτω επιχειρήσεις ΔΕΝ είναι cruelty-free, δηλ. δεν ακολουθούν το Humane Cosmetics Standard, βλ. http://www.gocrueltyfree.org. Για να το επιβεβαιώσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες και να τις ρωτήσετε εάν είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο αυτό.

Οι επιχειρήσεις αυτές διαφημίζουν ενίοτε πάνω στις συσκευασίες τους τα εξής:

"αυτό το προϊόν δεν έχει ελεγθεί σε ζώα",

"against animal testing",

ή λένε όταν ερωτηθούν από καταναλωτές:

"τα συστατικά μας δεν έχουν ελεγθεί σε ζώα τα τελευταία 5 χρόνια",

και βάζουν διάφορα κουνελάκια στις συσκευασίες τους, τα οποία μπορούν ΟΛΑ να θεωρηθούν παραπλανητικά. Τα προϊόντα τους ΔΕΝ είναι cruelty-free. Το μόνο σήμα με κουνελάκι που δείχνει ότι το προϊόν είναι πραγματικά cruelty-free και αξίζει να αγοράζει κανείς είναι το (αυθεντικό) leaping bunny, το οποίο εμφανίζεται στην αρχή του blog. Ακόμα και ο FDA των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, κάτι σαν τα δικά μας ΕΦΕΤ και ΕΟΦ), προειδοποιεί τους πολίτες ότι οι παραπάνω είναι κενές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ελληνικές εταιρείες που ΔΕΝ είναι cruelty-free*
(αλλά θα θέλαμε να γίνουν cruelty-free)

Apivita επικοινωνία
Korres Natural Products - Φυσικά προϊόντα Κορρέ επικοινωνία
Macrovita επικοινωνία

* για να μπει μία ελληνική επιχείρηση στον παραπάνω 'κόκκινο' κατάλογο ισχύει τουλάχιστον ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω:

1. δεν εμφανίζεται στους καταλόγους της BUAV ή της CCIC.
2. χρησιμοποιεί κάποια παραπλανητική δήλωση.
3. χρησιμοποιεί στις συσκευασίες της κάποιο άλλο σήμα με λαγουδάκι.
4. έχει ερωτηθεί από καταναλωτές για την πολιτική της σχετικά με τα πειράματα στα ζώα και δεν έχει απαντήσει για τουλάχιστον 1 μήνα.
5. έχει ερωτηθεί από καταναλωτές για την πολιτική της και έχει απαντήσει ότι έχει υιοθετήσει πολιτική 'κινούμενης 5ετίας' (5-year rolling rule), και όχι μία σταθερή ημερομηνία κατάργησης των πειραμάτων σε ζώα (fixed cut-off date).
6. έχει ερωτηθεί από καταναλωτές για την πολιτική της και έχει απαντήσει ότι δεν κάνει πειράματα σε ζώα (αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει τι συμβαίνει με τα συστατικά που χρησιμοποιεί).

******************

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πρώτα από όλα, να αγοράζουμε μόνο προϊόντα με το σήμα leaping bunny. Δείτε τον κατάλογο των προϊόντων που υπάρχουν στην Ελλάδα - είναι μικρός ο κατάλογος ακόμη, αλλά δυνατός...

Επίσης, κάθε καταναλωτής που ενδιαφέρεται, μπορεί να γράψει ένα email στις παραπάνω επιχειρήσεις, και να πει ότι σταματά να αγοράζει τα προϊόντα τους μέχρι η εταιρεία να πάρει πιστοποίηση για το πρότυπο "Leaping Bunny". Είναι πολύ σημαντικό εμείς ως καταναλωτές να πιέσουμε ελληνικές εταιρείες να πιστοποιηθούν γιατί αν το κάνει μία, θα το κάνουν και άλλες. Ενδεικτικά, ένα απλό γράμμα μπορεί να λέει τα εξής (φυσικά μπορεί να εμπλουτιστεί με ό,τι νομίζει ο καθένας χρήσιμο).

"Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Είμαι τακτικός καταναλωτής προϊόντων [όνομα εταιρείας], και δαπανώ περίπου ΧΧΧ το μήνα στα προϊόντα σας. Πριν από λίγο καιρό ενημερώθηκα για το ότι η εταιρεία σας ΔΕΝ ακολουθεί το πρότυπο Humane Cosmetics Standard, βλ. http://www.gocrueltyfree.org. Για το λόγο αυτό, σας ενημερώνω ότι ΣΤΑΜΑΤΩ να αγοράζω προϊόντα [όνομα εταιρείας] για μένα και την οικογένειά μου (και θα αποτρέψω και τον στενό μου κύκλο από το να αγοράζει τα προϊόντα σας) μέχρι η εταιρεία σας να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο αυτό.

Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα.

Ονοματεπώνυμο, περιοχή κ.λπ."

3 comments:

witchofdaffodils said...

ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!
σημαντική η προσπάθειά σας :)

Anonymous said...

Γειά σας, μόλις ενημερώθηκα πως η εταιρία που χρησιμοποιώ δεν έχει πιστοποίηση.Έστειλα λοιπόν στην εταιρία και απέκλεισα την πιθανότητα να αγοράσω ποτέ ξανά προιόντα τους.
Η απάντηση τους ήταν ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης Humane Cosmetics Standard αλλά πάντοτε υποστηρίζουν τη διακοπή των δοκιμών στα ζώα. Είναι μια εταιρεία φυσικών προϊόντων, πιστή στη φιλοσοφία και τις αξίες της, που δε χρησιμοποιεί ζωικά παράγωγα και φροντίζει τα προϊόντα της αλλά και οι πρώτες ύλες της να μη δοκιμάζονται σε ζώα. Άλλωστε ο σχεδιασμός και η παραγωγή των προϊόντων τους ακολουθεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει να δοκιμάζονται τα καλλυντικά στα ζώα, οπότε η συμμετοχή τους σε αυτήν την οργάνωση δεν έχει ουσιαστικό νόημα και για το λόγο αυτό δεν συμμετέχουν. Που βρίσκεται η παγίδα ή η παραπλάνηση στην απάντηση τους?

ex gratia said...

Συγχαρητήρια για την πολύ ξεκάθαρη στάση σου και που αναζητάς απαντήσεις από τις επιχειρήσεις. Μακάρι να το κάνουν περισσότερα άτομα. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην έμφυτη καλωσύνη του ανθρώπου που σκέφτεται "δεν μπορεί να γίνονται τόσο βάναυσα πράγματα", και γι αυτό δεν μπαίνουν στον κόπο να πιστοποιηθούν. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ μακρύτερα από αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε.

Λοιπόν,

"πάντοτε υποστηρίζουν τη διακοπή των δοκιμών στα ζώα"

Ερώτηση: ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ την υποστηρίζουν; Με το να λάβουν πιστοποίηση; ΟΧΙ. Με το να ενημερώσουν έγκυρα τον καταναλωτή; ΟΧΙ. Οι ευχές ή οι αόριστες δηλώσεις δεν είναι αρκετές για να αλλάξει η κατάσταση. Όποια επιχείρηση βλέπει το θέμα σοβαρά και υπεύθυνα, αναζητά να πιστοποιηθεί - μόνο έτσι μπορεί να δείξει ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ στον καταναλωτή ότι ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

"μια εταιρεία φυσικών προϊόντων, πιστή στη φιλοσοφία και τις αξίες της"

Απάντηση: κάθε επιχείρηση μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Το θέμα είναι ποιες είναι οι αξίες της. Αν μία από τις αξίες της ήταν ο σεβασμός προς τη ζωή των κακόμοιρων πλασμάτων, θα αναλάμβανε τη μόνιμη δέσμευση της πιστοποίησης. Το ότι δεν το κάνει, μάλλον σημαίνει ότι οι αξίες της δεν περιλαμβάνουν μία σοβαρή και μόνιμη θέση για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.

"και φροντίζει τα προϊόντα της αλλά και οι πρώτες ύλες της να μη δοκιμάζονται σε ζώα"

Απάντηση: "φροντίζει" τι θα πει; πώς διασφαλίζει τον συνειδητό καταναλωτή ότι τα χρήματά του πηγαίνουν σε cruelty-free επιχειρήσεις; "Φροντίζει" μπορεί να σημαίνει ότι αν είναι βολικό μπορεί αύριο να ψωνίσει cruelty-free συστατικά, μπορεί και όχι. Αν πράγματι "φροντίζει", τότε θα πρέπει ο καταναλωτής να είναι ΣΙΓΟΥΡΟΣ για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του. Σίγουρα υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που "φροντίζουν" έμπρακτα, μπαίνοντας στη διαδικασία της πιστοποίησης που σημαίνει μόνιμη δέσμευση, και όχι ψωνίζοντας συστατικά cruelty-free όποτε είναι εφικτό ή βολικό.

"Άλλωστε ο σχεδιασμός και η παραγωγή των προϊόντων τους ακολουθεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει να δοκιμάζονται τα καλλυντικά στα ζώα".

Απάντηση: προφανώς αυτός που το έγραψε θεωρεί ότι δεν γνωρίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τα πειράματα σε ζώα για τα ΤΕΛΙΚΑ προϊόντα. Με άλλα λόγια σου απαντά ότι δεν είναι παράνομη - είναι άστοχο να γράψει η επιχείρηση σαν επιχείρημα το ότι ακολουθεί την νομοθεσία, όσο άστοχο και παραπλανητικό είναι το να γράφει στη συσκευασία ότι "το προϊόν αυτό δεν έχει ελεγχθεί σε ζώα". Όμως η ίδια νομοθεσία ΔΕΝ απαγορεύει τη χρήση συστατικών που έχουν ελεγθεί σε ζώα. Και ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ο καταναλωτής ότι η επιχείρηση είναι συνειδητή, είναι η πιστοποίηση για το HCS.

Ex gratia

Non-greek speakers

Please visit this site. Thank you.