Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα

Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα
The original and only Leaping Bunny - Το μοναδικό σήμα για καθαρές επιχειρήσεις

Saturday, June 16, 2007

Άλλο φυσικά προϊόντα, άλλο cruelty-free

Φυσικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι είναι και cruelty-free.

Ακούω πολύ κόσμο να λέει: "Αγοράζω μόνο φυσικά προϊόντα - δεν πιστεύω σε αυτά να γίνονται πειράματα".

Δυστυχώς, το τι πιστεύει κανείς, και το τι θέλει να πιστεύει κανείς, δεν είναι πάντα κοντά στην αλήθεια. Η λέξη "φυσικά" (natural") συνήθως περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας των συστατικών, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει παγκοσμίως ένα Πρότυπο που να καθορίζει πόσα ακριβώς συστατικά πρέπει να είναι φυσικά και με ποιον ακριβώς τρόπο να έχουν εξαχθεί, προκειμένου έαν προϊόν να μπορεί να λέγεται "φυσικό". Συνεπώς κάθε επιχείρηση μπορεί να λέει ότι παράγει 'φυσικά' προϊόντα, αλλά δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος οργανισμός για να πιστοποιήσει ότι αυτό που λέει η επιχείρηση σημαίνει κάτι συγκεκριμένο.

Από την άλλη, η φράση cruelty-free περιγράφει την συνειδητή και μόνιμη απεμπλοκή όλης της αλυσίδας παραγωγής (από τις επιχειρήσεις που παράγουν συστατικά έως την επιχείρηση που παράγει το τελικό προϊόν) από την χρήση πειραματόζωων για τον έλεγχο των συστατικών και των τελικών προϊόντων.

Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά (λανολίνη, ελαστίνη, κερατίνη, ζωικό λίπος, και πάρα πολλές άλλες) μπορούν να διαφημιστούν ως "φυσικές". Το ότι είναι φυσικές δεν τις κάνει αυτομάτως cruelty-free. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν υποφέρει ή σκοτωθεί ζώα για να παραχθούν. Επιπλέον, το ότι είναι "φυσικές" αυτές οι ουσίες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι εταιρείες που τις παράγουν έχουν σταματήσει τα πειράματα στα ζώα.

Συνεπώς, εάν πράγματι θέλει ένας καταναλωτής να βοηθήσει έμπρακτα ώστε να σταματήσει η βάναυση αυτή πρακτική των επιχειρήσεων, θα πρέπει να αγοράζει μόνο προϊόντα από επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί από την CCIC ή μέλη της ECEAE. Έτσι τα χρήματα που δίνει για τις κρέμες, τα σαμπουάν, τις οδοντόκρεμες κ.λπ. θα πηγαίνουν στις πραγματικά "καθαρές" επιχειρήσεις, αυτές που μόνιμα και συνειδητά έχουν σπάσει τον κύκλο της βαναυσότητας. Τα προϊόντα αυτά φέρουν το αυθεντικό σήμα leaping bunny (δείτε το στην αρχή του blog).

Στον κατάλογο θα βρείτε όσα προϊόντα cruelty-free υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι και natural, και organic, και πολλά άλλα. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή τους είναι πραγματικά cruelty-free.

1 comment:

foxy vegan said...

Πολύ καλό ποστ!!! Υπάρχει πράγματι τεράστια σύγχυση όσον αφορά τα 'φυσικά' προϊόντα. Χαίρομαι που το έθιξες.

Non-greek speakers

Please visit this site. Thank you.